€25 extra korting
Contacteer ons
070 224 900
(€ 0,30 p/m)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Sterrenkijken voor beginners: tips & tricks

Family time - 14 Mar. 2024

Sterrenkijken voor beginners: tips & tricks

Onze sterrenhemel vertelt duizenden verhalen van mythen en legendes. Op een heldere avond fonkelen de mooiste sterren aan de hemel. Maar wat vertellen die sterren ons eigenlijk? Alleen al met het blote oog valt er ontzettend veel moois en interessants te zien daarboven. Om de mooiste sterrenbeelden te ontdekken, volstaat een korte voorbereiding. En geloof ons, het is helemaal niet zo ingewikkeld! Want sterrenkijken is keitof om te doen. Vooral met je dierbaren.

 

1) Vind een goede, donkere plek
Om de mooiste sterren te spotten, heb je een donkere plek nodig. Die vind je makkelijk op het platteland of aan het strand, maar wanneer je in de stad woont, wordt het wat moeilijker. Daar heb je te maken met bijvoorbeeld kunstlicht en straatverlichting. Dit is storend als je sterren wilt kijken, maar niet onmogelijk! Ga dus op zoek naar een donkere plek waar je in alle rust naar de hemel kan staren.

 

2) Neem de tijd

Sterren zie je het allerbeste op heldere nachten. Controleer dus van tevoren welke weersvoorspellingen er zijn voor de nacht. Wordt het bewolkt? Hangt er regen in de lucht? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Is de weersvoorspelling goed maar zie je toch vrij weinig als je omhoog kijkt? Geef jezelf dan 20-30 minuten de tijd om even aan het donker te wennen voordat je begint met kijken. Je zult merken dat je steeds meer sterren begint te zien.

 

3) Ontdek patronen en vind makkelijk sterrenbeelden.

De bekende sterrenbeelden, zoals de Grote en Kleine Beer, helpen je om je te oriënteren in de sterrenhemel. Van deze twee heb je vast wel eens gehoord. Deze twee sterrenbeelden kun je iedere avond zien. De Grote Beer kennen we vooral onder de naam van het steelpannetje of de wagen. En het zien van de Grote Beer is van belang omdat het ons de weg wijst naar de Poolster. Als je de Poolster hebt gevonden, dan weet je waar het noorden is. Handig!

In het begin lijkt het niet eenvoudig om patronen te ontdekken tussen al die duizenden lichtpuntjes. Maar, als je wat beter kijkt, dan valt het al snel op dat er heldere en zwakkere sterren zijn. In totaal zijn er 88 officiële sterrenbeelden die je kunt spotten, de een wat makkelijker dan de ander. Met ons sterrenboekje helpen wij je om 14 sterrenbeelden te spotten en te herkennen. Hoe leuk is dat? Ons sterrenboekje is te koop in de Shop & Smile winkels in het park.

 

4) Ga om een verrekijker

Je hoeft echt niet meteen een dure telescoop te kopen wanneer je een beginnend sterrenkijker bent. Een gewone verrekijker volstaat. Met een verrekijker kun je namelijk al heel wat meer zien dan met het blote oog. Zo kun je in de Grote Beer al een heldere dubbelster terugvinden. Dubbelsterren zijn sterren die rond elkaar draaien, net zoals de aarde rond de zon. Maar, de Kleine Beer bijvoorbeeld, is vaak erg zwak. Door met een verrekijker te kijken, kun je het sterrenbeeld alsnog goed zien.

 

5) Kleurenhemel

Als je een tijd naar de sterrenhemel hebt gekeken, lijken alle sterren op het eerste gezicht wit. Maar als je beter kijkt, zie je dat sommige kleuren hebben. Een verrekijker kan je daarbij helpen. De kleur van een ster vertelt ons iets over haar temperatuur. De koudste sterren zijn rood. Het is te zeggen… ze hebben nog steeds een temperatuur van 3.000 graden. Sterren van 4.000 graden zijn oranje. Onze zon is 6.000 graden en is geel. Daarna worden ze wit, tot ongeveer 10.000 graden. Nog hetere sterren worden blauw. Sommige blauwe sterren hebben zelfs oppervlakte temperaturen van 150.000 graden. Dat is behoorlijk heet!

 

Met deze tips kun je aan de slag met het voorbereiden van een avondje sterrenkijken! Wat ons sterrenboekje zo leuk maakt, is dat je na het spotten van een sterrenbeeld allerlei vragen in kunt vullen om het moment vast te leggen. Als het boekje vol is, heb je de eerste 14 sterrenbeelden gespot. Deze zijn dan weer opgedeeld in zomer-, herfst-, winter- en lentesterrenbeelden! Zo kun je het hele jaar door naar buiten om de mooiste sterren te spotten. Veel plezier!