€25 extra korting

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Je kan ook schriftelijk contact met ons opnemen: Bekijk de contactpagina

Het verhaal van Center Parcs

Sporthuis Centrum, waar het allemaal is begonnen

De geschiedenis van Center Parcs begon met slechts een idee. Een eenvoudig, maar fundamenteel idee. Het idee om mens en natuur samen te brengen. In 1968 creëerde Piet Derksen 's werelds eerste natuurpark met dit idee als uitgangspunt. Om het belang van vandaag te begrijpen moeten we terug in de tijd, toen Center Parcs nog ‘Sporthuis Centrum’ heette.

In de jaren zestig was Piet Derksen al een volleerd zakenman. Hij had een winkelketen in sportartikelen ontwikkeld die ongekend succesvol was. Het tijdperk van het Sporthuis Centrum was al in volle gang. Piet Derksen was zijn tijd vooruit. Het was dan ook niet duidelijk of hij voorliep op de trends, of de trends zette. In zijn winkels kreeg men de mogelijkheid om kampeerspullen te kopen en een (volgende) vakantie te boeken. In 1967 had hij 22 winkels in de mooiste Nederlandse winkelstraten. Toch dacht hij nog groter.

1968: opening van het eerste park

Premier parc Center Parcs
Het overgrote deel van de Nederlanders heeft toendertijd het platteland ingeruild voor de grote steden, dichtbij alle voorzieningen. Echter droomden Nederlanders in het weekend ervan om aan de stad te ontsnappen en terug te keren naar de natuur. Piet Derksen stond op het punt hen deze ontsnapping naar de natuur te bieden.

In 1966 vond hij een heuvelachtig terrein van 25 hectare, midden in het bos, dat hem onmiddellijk verleidde. Hier bracht hij het idee tot leven door er tenten en houten bungalows te plaatsen. Elke accommodatie had een onbelemmerd uitzicht op de natuur, een luxueuze inrichting en een zekere intimiteit, zonder al te ver van elkaar af te staan. In 1968 opende het eerste park ‘De Lommerbergen’ zijn deuren. Het was meteen een succes, en slechts het begin van een groot avontuur. In de volgende tien jaar volgden de parkopeningen elkaar op.

Natuur + ontspanning, de baanbrekende vakantie

We hebben allemaal de herinnering van een gemeentelijk zwembad in ons achterhoofd. De kille inrichting, de chloorlucht en de te kleine badmutsen.

In Nederland, waar de gemiddelde temperatuur rond de tien graden ligt, blijft dit alleen wel voor velen de enige oplossing om het gehele jaar door van het water te genieten. Piet Derksen had het idee om een overdekt zwembad aan te bieden op zijn parken, maar bij “vakantie” denkt men niet direct aan een overdekt zwembad.

Het concept moest daarom volledig herzien worden. Op de tekentafel werkte hij een eerste zwembad uit. Het zwembad had een ronde vorm en omsloot een klein eiland wat geheel op kamertemperatuur gehouden zou worden door stralingswarmte. De architectuur lijkt gewoon, maar is toch écht een technisch hoogstandje.

De onmisbare Aqua Mundo

Aqua Mundo des années 90
De magie zal opnieuw werken. In de loop der jaren en met de evolutie van de technologie hebben de zwembaden - die nu even beroemd zijn als de parken zelf - nieuwe elementen gekregen. Onder andere een golfslagbad, diverse glijbanen, baden van verschillende dieptes en isolatie waardoor de warme lucht niet kan ontsnappen.

In de jaren zeventig werd de natuur toegevoegd aan deze grote waterwerelden. Piet Derksen koos dan ook zelf één voor één de planten en bomen uit die er hun intrek zouden nemen. Met de juiste temperatuur en vochtigheid werd het geheel een evenwichtig ecosysteem waar tropische vegetatie in alle rust kon gedijen.

Vanaf dat moment was het, ongeacht het seizoen, niet meer nodig om de wereld rond te reizen om met je geliefden een buitengewone vakantie te beleven. Deze unieke zwembaden kregen de naam ‘Aqua Mundo’.

Een Nederlands genot dat Europees is geworden

Cottages Center Parcs
Om bij een park te komen moet men een paar dorpjes passeren, afgewisseld door weilanden en bossen. Bij aankomst worden de bezoekers omringd door natuur. Gemiddeld is slechts 10% van het park bebouwd, want de rest wordt vrijgelaten voor flora en fauna om zich te ontwikkelen. Het is niet ongewoon om een hert tegen te komen of een haas over het terras te zien scharrelen.

In 1986 veranderde het ‘Sporthuis Centrum’ zijn naam in ‘Center Parcs’. Deze overgang ging gepaard met de onbedwingbare wens van Piet Derksen om Europa te veroveren.

In 1981 werd het eerste park geopend in België, maar meneer Derksen wilde verder gaan. Zo werd in 1988 het park ‘Les Bois-Francs’ in Frankrijk geopend, gevolgd door het Duitse park ‘Bispinger Heide’ in 1995.

Keer op keer zijn deze locaties zorgvuldig gekozen. De locatie voor de cottages moet optimaal geïntegreerd zijn in de natuurlijke omgeving en zo min mogelijk inbreuk maken op het uitzonderlijke landschap. In deze groene omgeving leven infrastructuur, mens en natuur in harmonie samen.

In elke generatie vind je Center Parcs terug

Center Parcs heeft een hele generatie gevormd. Sommigen hebben er leren zwemmen, anderen hebben er leren fietsen. Herinneringen om te koesteren. Een lach, een val, een diner op het terras en een haardvuur dat je verwarmt tijdens een winteravond. Vroeger met onze ouders, nu met onze eigen kinderen en geliefden. Op zoek naar het simpele geluk van omringd zijn door de mensen van wie je houdt.

In 2023 hebben we onszelf opnieuw uitgevonden

Nouveau chapitre Center Parcs
In 2023 is er een bladzijde omgeslagen. Een nieuw hoofdstuk begint. Een hoofdstuk dat een paar jaar geleden begon. De cottages zijn vernieuwd en gemoderniseerd, er zijn nieuwe ervaringen in de natuur gecreëerd en er zal binnenkort een park geopend worden in Denemarken.

Het merk maakt zich op voor een nieuwe identiteit, meer inspiratie, kleurrijker en verfijnder. Vanaf het begin zetten we onze gasten al centraal in ons doen en laten, om ervaringen aan te bieden die aansluiten bij wensen.

We zullen nooit stoppen met evolueren en veranderen. Slechts één idee zal blijven bestaan, namelijk het basisidee van Piet Derksen. Het idee om mens en natuur samen te brengen.