€25 extra korting
Contacteer ons
070 224 900
(€ 0,30 p/m)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Op vakantie met een baby? 20 tips voor kersverse ouders

Insider tips - Laatst gewijzigd op 09 Oct. 2019

Op vakantie met een baby? 20 tips voor kersverse ouders

Het krijgen van een baby zet je wereld op z’n kop. Op vakantie gaan lijkt een hele uitdaging maar een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom hier onze top 20 tips. 

 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ja, dat klinkt mooi, maar hoe dan? Sommige moeders spreken al van een volksverhuizing als ze met hun kindje naar het stadspark gaan. Gelukkig is er één voordeel: het maakt dus niet uit of je een dag weggaat of een week.

 

1. In onze cottages is er een babybedje en kinderstoel aanwezig. In sommige parken kan je ook gratis een babyservicepakket bijboeken met een verschoningskussen, park, wipstoeltje en een badje.

 

2. Niets vergeten? Print dan deze handige babyvakantie Babyvakantie_checklist.pdf af.

 

3. Een babyfoon hoef je niet mee te nemen, daar kan je deze app voor downloaden.

4. Bedenk bij het boeken goed waar jij behoefte aan hebt. Wil je 's avonds nog gezellig kunnen babbelen / filmpje kijken? Dan is het handig dat je baby een aparte kamer heeft. Het is tenslotte vakantie voor iedereen.

En de rust, reinheid en regelmaat dan?

Ben je bang dat het te onrustig is voor je kindje? Of slaapt je baby net een beetje door en durf je eigenlijk niets te veranderen aan zijn slaappatroon? Kinderen zijn flexibeler dan je denkt. Met deze tips heeft je baby een net zo fijne vakantie als jij

 

5. Zorg ervoor dat je tijdens je vakantie hetzelfde naar-bed-breng-ritueel hebt als thuis. Neem vertrouwde dingen mee zoals zijn slaapzakje, zijn knuffel of een lampje. Babyslaapdeskunige Stephanie Lampe: “Dat je baby ’s middags of ‘s avonds iets later naar bed gaat dan hij gewend is, is helemaal niet zo erg. Een baby heeft een paar dagen nodig om aan een nieuw ritme te wennen. Dus als je straks weer thuis bent, zit hij zo weer in zijn oude ritme.”

6. Maar zorg er wel voor dat je baby niet te lang achter elkaar wakker is. Stepanie Lampe: “Voor een baby vanaf 8 maanden hanteer ik altijd de 2,3,4-regel. ’s Ochtends 2 uur wakker en dan slapen, dan 3 uur wakker en slapen, dan 4 uur en weer slapen. Bij een baby van 1,5 jaar geldt: 5 uur wakker, slapen, 5 uur wakker.”

7.  Pas je aan aan het slaapritme van je baby. Ga niet net zwemmen als je baby eigenlijk in bed moet liggen, maar zoek een rustig plekje op of ga gewoon terug naar je huisje.

8. Maar, benadrukt Elsbeth Teeling, auteur van het boek Relax Mama! en oprichter van de Club van Relaxte moeders: “Wees vooral relaxed over rust en regelmaat. Het is echt niet erg als je een keer een pamper moet verschonen op een grasveld in plaats van op een commode, je net iets langer zit te apperitieven bij de ondergaande zon en de baby een half uurtje later naar bed gaat of dat je de tut mórgen uitkookt in plaats van straks.”

Het zal ánders zijn

 

Een vakantie met een baby is echt anders. Om van je vakantie te kunnen genieten is het belangrijk dat je vooraf je eisen bijstelt.

9. Dus: láát gáán die verwachtingen. Mamacoach Barbara Benet: “Ben je net een boek aan het lezen, wordt je kind wakker. Wil je gaan douchen, wilt hij eten. Het loopt altijd anders dan je denkt. Probeer daarin flexibel te zijn en erken deze nieuwe situatie.”

10. En natuurlijk zul je soms je oude leven en de vrijheid wat missen. Maar práát erover met elkaar. Spreek het gemis uit, lach erom, droom samen over de toekomst, maar waak ervoor dat je teveel toegeeft aan mineur en geniet van al de nieuwe ervaringen samen.

11. Op vakantie met een baby is een vrijgeleide voor een zalige luie vakantie. Elsbeth Teeling: “Je hoeft niet meer per se uit je dak te gaan in de disco, je hebt een prima excuus om toeristische uitstapjes te skippen en je kunt de hele dag bij het water ontspannen. Hoe zalig is dat!”

Maak het jezelf gemakkelijk

Heel veel spullen die je meeneemt zijn vaak multifunctioneler dan je denkt.

 

12. Een hydrofiele pamper doet het prima als slabbetje en de XL-variant is een top zonnescherm. En wat dacht je van de voorraadbus voor flesvoeding? Dat is een heel fijn speeltje voor de kleinsten. En een pyjamajasje kan ook prima een keer als trui.

13. Het kinderbed kun je ook gebruiken als park. En bij mooi weer zet je die gewoon buiten in de schaduw.

14. Zorg dat er altijd een pak vochtige doekjes binnen handbereik ligt. In het dashboardkastje, in je handtas, onderin de buggy, naast je bed, in de badkamer. Die dingen komen altijd van pas. A l t i j d!

15. Heeft je baby zijn kleertjes vuil gemaakt? Met shampoo krijg je de meeste vlekken er goed uit. Een huisje zonder bad? Geen probleem. De gootsteen kan ook heel goed dienen als babybadje of het is een leuke eerste oefening voor samen onder de douche te gaan..

Me time

Stap één naar een zorgeloze vakantie: gooi dat schuldgevoel over boord. Jij hebt deze vakantie meer dan verdiend. Wie heeft er net een kind gebaard? Wie moet er drie keer per nacht opstaan om eten te geven? Juist. Met deze tips kom je ook nog aan jezelf toe:

 

16. Stap af van het idee dat je alles de hele tijd alleen maar sámen moet doen. Tuurlijk, een baby is een life changing event, en een eerste vakantie is heel knus met je nieuwe gezin, maar het is ook gezellig als je man even met je kind gaat wandelen en jij even een uurtje voor jezelf hebt.

17. Neem je moeder of een vriendin mee: kun jij eindelijk eens een uurtje sporten of even genieten in de wellenss. Mamacoach Barbara Benet: “Lees dat tijdschrift helemaal uit en ga een uurtje joggen als dat is wat je wilde. Je wordt al genoeg onderbroken door je kindje. Iets voor jezelf helemaal afmaken is veel fijner dan het maar half doen.”

18. Waar werd je blij van vóór dat je een kind krijg? Barbara Benet: “Probeer die dingen waar jij dus energie van krijgt weer heel helder op je netvlies te krijgen. En ga het doen en maak daar afspraken over met diegene met wie je gaat.”

Off season!

Je hebt verlof: drie maanden! Het ultieme moment om een keer buiten het seizoen voor een spotprijs op vakantie te gaan. Want van zodra ze naar school gaan is ook dat voorbij en ze worden zo snel groot!

 

19. Kun je je de dag niet heugen dat je een degelijk ontbijt of gezonde lunch hebt gegeten? Hoe anders is dat op vakantie? Daar wordt dat gewoon voor je klaargemaakt! En douche jij ook pas tegen het middaguur omdat je er eerder echt niet aan toekomt? Tijdens je vakantie is dat héél normaal.

20. Mamacoach Barbara Benet legt uit waarom het een goed idee is om er even tussenuit te gaan: “Even uit de sleur stappen van voeden en verschonen kan echt een verademing zijn. Het blijft natuurlijk op vakantie ook gewoon doorgaan, maar de setting is anders. Je zult zien dat je er weer nieuw energie van krijgt. ”

 

Boek hierje eerste vakantie met je baby of zoek hier uit welk park het beste bij jou past.

Hoe ver is een park bij mij vandaan?
Zoek
Locatie geselecteerd:

Toon eerst de dichtsbijzijnde parken (bij je huidige locatie)