€25 extra korting
Contacteer ons
070 224 900
(€ 0,30 p/m)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

De geschiedenis van Center Parcs: de jaren 1977 tot 1986

Insider tips - Laatst gewijzigd op 20 Feb. 2020

De geschiedenis van Center Parcs: de jaren 1977 tot 1986

In 2017 viert Center Parcs zijn 50ste verjaardag. Naar aanleiding hiervan openen we onze archieven en laten we je in onze serie genieten van een spannend stuk bedrijfsgeschiedenis vol ideeën en innovaties. Lees in het derde deel hoe Center Parcs steeds populairder werd en - in positieve zin - zelfs een grens overschrijdt: van 1977 tot 1986.

Focus op de divisie vakantieparken

Reeds voor hij Center Parcs oprichtte, was Piet Derksen als eigenaar van sportwarenhuizen al een succesvol ondernemer. Het commerciële succes van deze sportwinkels vormde de basis voor het ontstaan van Center Parcs. De sportwinkels bleven tot 1978 naast de vakantieparken deel uitmaken van het bedrijf dat toen nog de naam "Sporthuis Centrum" droeg. In 1978 was Derksen eigenaar van maar liefst 17 sportwinkels. Toch kwam het tot een opdeling: Derksen besluit de basisactiviteit van zijn onderneming stop te zetten. Hij verkoopt zijn sportwinkels aan een concurrent. De branche vakantieparken was namelijk zo sterk gegroeid dat ze zijn volledige aandacht hadden opgeëist. De oude naam "Sporthuis Centrum" werd echter nog behouden. Voorlopig althans.

Cottage in Center Parcs De Eemhof, 1980

Schokeffect: Vier nieuwe parken op vijf jaar tijd

In de daarop volgende jaren komt het tot een forse uitbreiding. Binnen vijf jaar tijd ontstaan vier nieuwe parken. Dit zijn stuk voor stuk parken die tot op de dag van vandaag deel uitmaken van de Center Parcs-familie: De Eemhof (1980), Erperheide (1981), De Kempervennen (1983) en Het Heijderbos (1985). De Eemhof is het eerste Center Parcs park met meer dan 600 cottages. Tegelijk met de bouw van de cottages wordt het centrale park aangelegd - de eerste echte voorloper van de huidige Market Domes. En het zwembad in De Eemhof krijgt als eerste Center Parcs-zwembad de titel "tropisch zwemparadijs" toegekend.

De Aqua Mundo in de jaren 80
De Aqua Mundo in de jaren 80

Met de bouw van Erperheide overschrijdt Piet Derksen voor het eerst letterlijk een grens, want Erperheide ligt in buurland België. Het is daarmee het eerste Center Parcs park in het buitenland. De Kempervennen is niet alleen het meest uitgestrekte park, maar onderscheidt zich bovendien van de andere parken doordat het niet één maar twee meren heeft! Daarnaast wordt door Center Parcs de wildwaterbaan uitgevonden en wordt deze voor het eerst geïntroduceerd in Het Heijderbos. Piet Derksen is niet meer te stoppen en blijft maar nieuwe parken openen.

De Kempervennen in 1983 vanuit de lucht

Een nieuwe naam

Door de verkoop van de sportwinkels en de daaropvolgende massieve uitbreiding - ook in het buitenland - wordt duidelijk wat Piet Derksen wil: een product dat ook buiten de Nederlandse markt aandacht krijgt en succesvol is. Hij wil een internationaal merk creëren en daarvoor heeft hij een internationale naam nodig.

Piet Derksen en zijn vrouw bij het schaalmodel van Het Heijderbos

 

Tot nog toe dragen de vakantieparken de naam "Sporthuis Centrum". In België begrijpen de Vlamingen die naam wel, maar om ook de Duitse en Franse markten aan te boren is deze naam niet geschikt. In 1986 wordt "Sporthuis Centrum" daarom omgedoopt tot "Center Parcs". Een naam die blijft hangen!
 

Sporthuis Centrum omgedoopt tot Center Parcs


Hoe zal het verder gaan? Lees hier over de geschiedenis van Center Parcs tussen 1987 en 1996.

Benieuwd naar het Center Parcs van nu? Ontdek Center Parcs 5.0