€25 extra korting
Contacteer ons
070 224 900
(€ 0,30 p/m)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Een fantastisch vriendinnenweekend in 10 stappen

Insider tips - Laatst gewijzigd op 01 Nov. 2018

Een fantastisch vriendinnenweekend in 10 stappen

Met je vriendinnen op vakantie, dat levert een onvergetelijke tijd op. Alleen dat organiseren, is vaak lastiger dan gedacht. Deze 10 tips van vrouwen uit alle windstreken van Nederland helpen je op pad. Plus: hoe houd je zo’n weekend ook leuk?

1. Geef niet op (ook als niet iedereen direct reageert)!

Iedereen kent dat wel. Heb je een superleuk idee, stuur je iedereen een mail of WhatsApp waarin je fijntjes uit de doeken doet wat je van plan bent, je drukt op send en……….. Er reageert helemaal niemand! Een grotere domper is er niet. En een gevaar op zich. Want het ligt natuurlijk erg voor de hand om de boel meteen af te blazen.

Yasmine (37) uit Naarden kan daarover meepraten. Ze stuurde een mail voor een vriendinnenweekend, maar daarna bleef het angstvallig stil. “Eén vriendin van de acht reageerde, en van de rest hoorde ik niets. Als vanzelf ging ik invullen: ze zullen het wel een stom idee vinden, en helemaal niet zitten te wachten op zo’n weekend.” Maar ho stop, wacht eens even. Zijn we niet allemaal weleens een keertje te druk om meteen te reageren? Of hebben we even nodig om het voorstel te laten bezinken? Hierbij meteen de eerste tip voor een geslaagd vriendinnenweekend: geef niet op. Blijf bij jezelf, je idee was top en stuur gewoon nog een reminder. Van uitstel komt alleen maar afstel en dat is zonde van je leuke idee.

Maak plannen. Van we-zien-wel-wat-we-
gaan-doen komt snel trammelant

2. Kies (want anders lukt het nooit :))

Wat gaan we doen dan? De een heeft niet zo veel geld, de ander houdt niet van de sauna, voor die is wandelen echt een no go en de ander beleeft geen plezier aan shoppen. Iedereen mag natuurlijk van alles roepen en alle wensen op tafel leggen, maar laat de uiteindelijke beslissing over de invulling van het weekend aan één iemand of aan maximaal twee. En geef ze jouw volledige vertrouwen. Vertrouw erop dat ze iets bedenken wat jij ook leuk vindt.

Jolanda (35) uit Delft kreeg volledige card blanche van haar vriendinnen. “In het jaar waarin de eerste van ons dertig werd, organiseerde ik een weekendje weg. Op vijf verschillende plekken kreeg ze van ieder van ons iets bijzonders: een cadeau, een gedicht, een quiz. Iedereen vond dat heel leuk en bijzonder en gelukkig zat het weer mee.”

relaxen met vriendinnen
Een heel weekend samen, dat zijn vakanties die je nooit meer vergeet.

3. Prik die datum

De hamvraag is natuurlijk: wanneer? Best lastig met al die volle agenda’s, schoolgaande kinderen en partners die ook nog wat te willen hebben. Om niet weer honderd mails te hoeven versturen, kun je het best een datumprikker gebruiken en stel minimaal zes weekenden voor.

Femke (40) uit Hilversum: “Mijn ervaring is: plan het niet in de zomer, dan is iedereen veel te druk met uitjes van school, de avondvierdaagse en eigen vakanties. In het voor- of najaar is er vaak meer lucht is het ook goedkoper. Plan het minsten drie maanden van tevoren: dan zijn de meeste agenda’s nog wel leeg.”

Plan in het voor- of najaar. Dan heeft
iedereen meer tijd én is het goedkoper.

4. Maak een plan (zonder trammelant)

Het klinkt misschien relaxed, maar van we-zien-wel-wat-we-gaan-doen komt alleen maar trammelant. Omdat die vriendin nog even dat ene winkeltje in wilt, de ander nu echt iets moet eten anders wordt ze heel chagrijnig, de ander koffie wil in een gezellig tentje terwijl de rest eigenlijk nog vol zit van het ontbijt. Plan activiteiten en voorkom gehang.

Mariska (35) uit Zwolle stippelde haar weekend met drie vriendinnen helemaal uit: “De eerste avond eten we pannenkoeken in het huisje en kijken we een dvd. De volgende dag gaan we naar een subtropisch zwemparadijs en “s avonds gaan we uiteten. En zondag gaan we lekker onze nagels lakken. Mijn vriendinnen vinden het allemaal een goed plan. Echt een meidenweekend.”

masker cottage vriendinnen
Plan, maar zorg ook voor wat relax-time

5. Laat het los (en verheug je op een supertijd)

Als de knoop eenmaal is doorgehakt: niet meer mopperen over het plan. Stel je meegaand op, adviseert etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler. En bedenk: dit weekend gaat om het samenzijn, niet om wat jij per se wilt.

Albertine (27) uit Borculo maakte vorig jaar een tripje met drie van haar beste vriendinnen. “Ik weet nog heel goed dat ik mezelf voornam om het allemaal op me af te laten komen. Normaal gesproken kan ik best het voortouw nemen, maar deze afwachtende rol beviel me eigenlijk heel goed. Het koste me een stuk minder energie. Voorheen ging nog weleens met hoge verwachtingen zo’n weekend in, maar dan viel het altijd tegen. Nu had ik een topweekend.”

Zie je elkaar tegenwoordig veel
minder dan je zou willen? Zonde toch?

6. Hoe houd je het leuk?

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar maak afspraken met elkaar. Ja, dus ook over hoe lang je mag douchen ‘s ochtends. Of hoe laat jullie willen gaan ontbijten. Accepteer dat je met een groep op pad bent en dat het niet alleen om jou gaat.

“Spreek eventuele irritaties niet in de groep uit,” waarschuwt Gonnie Klein Rouweler. “Dan wordt het snel met z’n allen tegen één. Neem diegene even apart met wie je iets wilt bespreken. En ook daarbij geldt: begin positief, leg vervolgens uit wat er beter kan, en eindig weer positief. Laat die ander – nu jij lekker je hart hebt gelucht – niet achter met een rotgevoel.”

7. Vier je vriendschap

Zie je elkaar tegenwoordig veel minder dan je zou willen? Dat is best jammer. Laat je vriendschappen niet verwateren. Investeer in elkaar.

Charlotte (38) uit Amsterdam heeft een vriendinnengroep van zes vrouwen die ze al kent sinds haar studie. “We kennen elkaar nu bijna twintig jaar en inmiddels zijn we zestien kinderen verder, wonen we niet meer in dezelfde stad en hebben we het allemaal heel druk met ons werk en het gezin. Daarom proberen we één keer per jaar een of twee nachten samen weg te gaan. Dat hebben we echt even nodig. Om bij te kletsen, om te horen hoe het nou echt met iemand gaat. Dat vinden we alle zes heel waardevol.”

gezellig met vriendinnen
Maak een gezamenlijke pot voor eten en drinken. Dat voorkomt een boel gesteggel en gereken.

8. Hoe ga je slim om met geld?

Maak een gezamenlijke pot voor eten en drinken. Dat voorkomt een boel gesteggel en gereken. Ligt geld toch een beetje gevoelig? Maak dan bijvoorbeeld twee aparte potten: één voor de wijndrinkers en één van de frisdrinkers. Zo is het eerlijker verdeeld.

Wendy (43) uit Arnhem: “Zelf drink ik niet zo veel, terwijl de rest van de groep best van een drankje houdt. Toen ik een keer niet zoveel te besteden had, merkte ik dat ik een beetje geïrriteerd werd als de pot alweer leeg was omdat mijn vriendinnen een gin tonic hadden besteld en ik een glaasje cola. Met twee potten was dat probleem verholpen.

9. Shoppen, koken, crea-en, touren...

Zet het weekend in een bepaald thema en verzin daar de activiteiten omheen. Wordt er iemand dertig? Zijn jullie al twintig jaar vriendinnen? Hebben jullie een gemeenschappelijke deler? Houden jullie allemaal van koken bijvoorbeeld? Of zouden jullie iets meer willen leren over het boeddhisme? Hieronder enkele alvast een paar ideeën:

~ Het Grote vriendinnen-kledingruil weekend ~ Yoga & Meditatie Weekend ~ Strandjutten en kunstwerk maken ~ Boek een Wellness Weekend ~ Ouderwetse Spelletjes Avond met de openhaard aan ~ Open Up – kaartjes om elkaar (nog!) beter te leren kennen ~Wandelen en fietsen ~ Shop till you drop! ~ Theaterweekend: maak je eigen musical ~Workshop: Ayurvedisch koken, tapas maken of sushi ~ Wijnproeverij organiseren ~ DIY gin tonics ~ Bonbon workshop of sieraden maken ~ Fotoreportage (laten) maken of een lipdub ~ Ontsnap uit een Escape room, speel het moordspel of los Expeditie Mol op ~ Maak een tour op een Segway ~ Organiseer een popquiz ~ Boek een Walking Dinner

sauna op vakantie
Een wellness weekend is natuurlijk altijd een goed idee :)

Hebben jullie een goed idee? Inspireer alle vriendinnen van Nederland op onze Facebookpagina

10. Goede vriendinnenweekenden 2017

Wil je de koe meteen bij de horens vatten? Plan dan buiten vakanties om, dat is een stuk goedkoper en iedereen heeft meer tijd! Juist de herft en lente zijn ideaal voor een onvergetelijk weekend! Al iets plannen? Speur hier naar supervoordelige weekenden!