€25 extra korting
Contacteer ons
070 224 900
(€ 0,30 p/m)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Center Parcs Thuis DIY – een insectenhotel maken

Nature - Laatst gewijzigd op 08 Apr. 2020

Center Parcs Thuis DIY – een insectenhotel maken

Insecten zijn voor de meesten mensen niet favoriet. Maar voor de natuur wel – ja écht! De beestjes zijn nuttig en helpen om de biodiversiteit te stimuleren. Maar hiervoor hebben zij wel een eigen plek nodig. Een eigen hotel misschien? Help de gevleugelde insecten (die helaas op uitsterven staan) een handje en maak samen een eigen insectenhotel. Zo krijgen zij ook hun welverdiende vakantie!
 

 

Ook in onze vakantieparken helpen wij de insecten een handje. Met speciaal aangelegde kruidenvelden en eigen insectenhotels. Onder andere bijen, lieveheersbeestjes, vlinders en mieren kunnen hier eitjes leggen in het voorjaar of schuilen voor slecht weer. Vervolgens bestuiven de voortgeplante insecten onze bossen en zorgen zo voor nieuwe planten en bloemen. En daar worden heel veel andere dieren blij van! Dus, help jij thuis mee om de insecten een huis te geven en de biodiversiteit te stimuleren? Wij laten je stap voor stap in deze DIY zien hoe je een insectenhotel maakt.

 

Hoe maak je een insectenhotel?

 

Benodigdheden


Je hebt nodig:

 • Een zaag
 • Een boor of hamer
 • Schroeven of spijkers
 • 3 x smalle plankjes (onder, midden, boven)
 • 2 x brede plankjes (beide zijkanten)
 • 1 dunne plaat voor de achterkant
 • 2 x plankjes voor het dak
 • 1 x een vierkante balk (ondersteuning dak)
 • 2 x tussenschotten
 • Vulling voor het insectenhotel (zie hier: dennenappeltjes, droog gras , houtsnippers, dikke takken om gaten in de boren, mos)

 

Stappenplan
 

 1. Maak eerst het frame

Bevestig de lange plank (zijkant van het frame) aan de kopse kant van de 2 smalle planken (boven- en onderkant van het frame).
 

 

 1. Creëer een extra etage

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk verschillende materialen kwijt in je insectenhotel, om meerdere insecten een thuis te geven. Hiervoor schroef je, voordat je de laatste zijplank bevestigd, een extra smalle plank in het midden vast.
 

 

 1. Maak het frame dicht

Bevestig de brede plank aan de andere zijkant en gebruik een dunne plaat om het frame dicht te schroeven – zo valt de vulling er straks niet uit!
 

 

 1. Monteer het dak (los van het frame)

Schroef de vierkante balk aan de zijkant van plank 1 van het dak. Bevestig vervolgens plank 2 tegen de kopse kant van plank 1 en de andere zijde van de balk.
 

 

 1. Het dak zit erop

Laat het dak, zonder dat je deze monteert, rusten op het frame om te zien of de maten goed zijn. Klaar om te vullen!
 

 

 1. Vul het insectenhotel

Bevestig voordat je gaat vullen, de tussenschotten, om meerdere kamers te creëren. Deze tussenschotten klem je als het ware tussen de verschillende etages.

Het insectenhotel is nu af, tijd om de kamers te vullen! Om verschillende hotelgasten te trekken, maak je gebruik van verschillende materialen. Kijk om je heen wat er op de grond ligt en gebruik dit om de kamers te vullen. Denk aan: dennenappeltjes, gedroogd gras, houtsnippers, mos en takken waar je gaatjes in kunt boren.
 

 

 1. Dak erop: de gasten zijn welkom!

Als laatste stap bevestig je het dak op het frame. Gebruik een langere schroef en draai deze schuin in het frame.

Het hotel is geopend!
 

 

Nieuwsgierig hoe Center Parcs de natuur in de vakantieparken een handje helpt? Lees hier meer over onze groene en goede daden!

Klik hier voor meer informatie rondom huidige en toekomstige boekingen inclusief onze voorwaarden.