€25 extra korting
Contacteer ons
070 224 900
(€ 0,30 p/m)

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Winterslaap op de parken

Nature - Laatst gewijzigd op 26 Sep. 2017

Winterslaap op de parken

Wanneer het kouder wordt, trekken veel vogels door naar het warme zuiden. Niet elk dier kan vliegen en daarom moeten ze de winter doorbrengen in onze streken. Tijdens deze koude periode zijn voedsel en warmte een schaarste. Daar is een oplossing voor: de winterslaap!

Winterslaap


Tijdens een winterslaap beperken dieren hun lichaamsfuncties en trekken zich drie tot zes maanden terug. Ze vallen in een slaapachtige toestand waaruit ze soms wakker worden. Tijdens deze periode leven de dieren op hun vetreserves die tijdens de herfst zijn opgebouwd. Ook zijn er dieren die een winterrust houden in plaats van een winterslaap. Dit betekent dat zij tussendoor wakker worden om van hun voedsel te eten.

Egel

Egels en vleermuizen


Egels en vleermuizen houden een winterslaap op onze parken. Rond de herfst eten ze zich vol en wanneer de temperatuur daalt, zoeken ze een veilige schuilplaats. Egels maken nesten met takjes, gras en blaadjes om het holletje knus en warm te houden. Vleermuizen bevinden zich in een diepe slaap die soms wel 4 tot 6 maanden kan duren.

Andere dieren


Ook eekhoorns houden een winterrust op onze parken. Zij verzamelen een voorraad aan voedsel om de winter goed door te komen. Af en toe worden ze wakker om van hun voedsel te eten. Insecten zoeken vaak warmere plekken op. Neem bijvoorbeeld lieveheersbeestjes. Zij zitten met z’n allen dicht bij elkaar op een beschut plekje, bijvoorbeeld in een holle boom.

Koud weer


Alle bovenstaande dieren kunnen goed tegen het koude weer als ze zich vol hebben gegeten. Onze dieren op de kinderboerderij kunnen ook goed tegen het koude weer. Geiten en ezels krijgen rond deze periode namelijk een dikkere vacht. Om de dieren extra warm te houden, geven we op de kinderboerderij voldoende stro. Op deze manier blijven de dieren lekker warm!

Wandelen in het bos

Wees voorzichtig


De meeste dieren bevinden zich nog steeds in hun winterslaap dus wees voorzichtig als je de komende tijd een wandeling maakt door het bos! Blijf vooral op de bospaden, omdat je per ongeluk een schuilplaats zou kunnen vernielen. Hierdoor kun je de dieren uit hun onderkomen verjagen en kunnen ze op de vlucht slaan. Ze gebruiken hierdoor onnodig energie die ze tegen het einde van de winter goed kunnen gebruiken!

Kijk voor al onze initiatieven op Our Natural Plan.