€25 extra korting

Heb je een vraag ?

Onze medewerkers helpen je graag verder

070 224 900

(€ 0,30 p/m)

Maandag - Vrijdag: 09.00 - 21.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag: 10.00 - 17.00

Je kan ook schriftelijk contact met ons opnemen: Bekijk de contactpagina

5 tips om thuis energie en geld te besparen

Nature - Laatst gewijzigd op 26 Sep. 2017

5 tips om thuis energie en geld te besparen

Dat we zorgvuldig met onze omgeving om moeten gaan, staat vast. Om ook onze kinderen en kleinkinderen nog goed op deze wereld te kunnen laten leven, is het verstandig om ons gebruik van grondstoffen en productie van afval in de gaten te houden. Door elke dag een beetje meer op te letten, kan iedereen bijdragen aan het behouden van de planeet. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf!

Milieu en geld besparen

Terwijl de wetenschap werkt aan fundamentele nieuwe vormen van energiewinning, kan iedereen in het dagelijkse leven energie besparen. En zeker energie die nog grotendeels opgewekt wordt uit niet-hernieuwbare hulpbronnen, zoals aardolie en kolen. Hier bespaart je dubbel: op het milieu en in je portemonnee. De volgende tips zijn de 5 belangrijkste tips voor het eigen huis. Klassiekers die niet genoeg herhaald kunnen worden en die leiden tot tastbare resultaten, voor zowel het huishouden als de planeet.

1) Koelkast & co

Let bij het kopen van koelkasten, elektronische kachels en wasmachines op de energie-efficiëntieklasse. Koop alleen apparaten met een klasse A+ tot A+++. Gebruik geen apparatuur uit de klassen A tot G. Dat geldt natuurlijk ook voor alle andere huishoudelijke apparaten die stroom verbruiken, zoals bijvoorbeeld vaatwassers, strijkijzers, televisies en airconditioning.

2) Overbodig Standby

Controleert je wel eens hoeveel apparaten er in je huis op standby staan? Dit zijn bijvoorbeeld de televisie, pc-monitor, laptop, elektrische tandenborstel en, gek genoeg, ook stopcontacten! Tot overmaat van ramp hangen veel oplaadbare apparaten ook nog lang aan de stroom als ze al zijn opgeladen: het scheerapparaat en smartphones bijvoorbeeld. Dat is te merken aan de stroomrekening!

3) Kook verstandig

Kook met het deksel op de pan en kies de juiste pan voor de juiste gaspit. Is de gaspit te klein, dan duurt het eeuwen voor het eten op tafel staat. Is de gaspit te groot, dan brandt je je handen aan de heet geworden handvaten. Au!

4) Maak kleren schoon op 40 graden

Voorwas- en 90-gradenprogramma's zijn tegenwoordig meestal overbodig. We worden niet meer zo vies als onze voorouders! Bovendien zijn wasmiddelen tegenwoordig zo gemaakt, dat ze ook al schoon wassen bij 40 tot maximaal 60 graden. Lage temperaturen zorgen er ook voor dat je kleding langer meegaat. Extra tip: was alleen als de machine vol is. Droger? Profiteer in ieder geval in de lente- en zomermaanden van drogen aan de lucht.

5) Tussendoor ventileren

Als je ongeveer elke drie uur een paar minuten ventileert, dan vervangt je niet alleen de lucht in de ruimte beter dan bij gekantelde ramen, maar bespaart je ook tijdens het stoken aanzienlijk. Je kachel hoeft dan niet op te boksen tegen doorlopende ventilatie. Overigens, ook in de winter hoef je niet constant te verwarmen; een dekentje is vaak ook goed.

Wat is je tip om energie en geld te besparen?

 

Informatie over de natuur in onze parken en onze duurzame initiatieven vind je in Our Naturall Plan.